Het effect van Mercurius retrograde

Om te merken dat de planeten ons beïnvloeden, hoef je geen astroloog te zijn. Iedereen merkt wel eens wat onrust tijdens een volle maan. En dan hebben we natuurlijk de getijden. De maan heeft zo’n sterk effect op ons omdat ze dicht bij de aarde staat, daar zijn we wel bekend mee. Maar wat is eigenlijk het effect van bijvoorbeeld Mercurius? Dat merken we vooral als Mercurius retrograde loopt. 

Omdat hij het dichtst bij de zon staat (een cyclus duurt 88 dagen), loopt hij het vaakst retrograde van alle planeten: drie of vier keer per jaar, gedurende drie weken. Dan lijkt hij achteruit te lopen, een illusie die wordt veroorzaakt door de ellipsvormige baan die de planeet om de zon maakt. Dus zelfs een optische illusie in de hemel kan zorgen voor een grote verandering hier op aarde.

Verstoringen in verkeer en communicatie

Op 28 september is hij retrograde gegaan en dat duurt tot 18 oktober. Mercurius is de planeet van denken, handel/onderhandeling, verkeer en communicatie. Tijdens een retrograde periode zijn dat de gebieden waar je verstoringen of veranderingen mag verwachten. Waar je het onverwachte kan verwachten.

Een tijd om zaken te herzien

Ook kan het zijn dat die oude liefde of voorbije vriendschap ineens weer opbloeit, al is de kans groot dat dit tijdelijk is; dan is het bedoeld om dingen definitiever af te ronden. Het is met een retrograde alsof de afgelopen periode nog eens dunnetjes wordt overgedaan. Bekende thema’s en contacten passeren opnieuw de revue. Het is een prima tijd om zaken te herkauwen, te herzien of af te ronden. Niet om nieuwe te beginnen.

Alles wat vertraging oplevert

Er zijn communicatiestoornissen, afspraken en verwachtingen die anders lopen. Ook kun je makkelijker dingen vergeten, meer aarzelen en dralen; alles wat vertraging oplevert. Wij vinden het moeilijk om gas terug te nemen, maar we worden daartoe gedwongen tijdens een Mercurius retrograde. Meestal levert dat irritatie en frustratie op, die wat milder wordt als je de oorzaak weet.

Was dat de schuld van de planeetstand?

Op dag 1 van de Mercurius retrograde periode krijg ik mijn vriendin maar niet te pakken, we blijven langs elkaar heen bellen en appen. In het verkeer heb je te maken met traagheid, files zijn langer dan anders en mensen reageren afwezig. Tijdens iedere retrograde periode zijn er dagen waarop ik wel tien keer opmerk of uitroep: ‘oh, daar heb je Mercurius weer!’ Nog een retrograde ervaring: ik tekende in 2016 een contract voor een nieuwe baan tijdens een Mercurius retrograde en kreeg binnen vier maanden een burn-out. Was dat dan de schuld van deze planeetstand?

Een gewaarschuwd mens

Eerder andersom: het retrograde effect gebeurt bij deze situaties omdat die zelf de oorzaak zijn. Ze zijn wellicht bedoeld als tijdelijk. Als je een contract ondertekent tijdens een retrograde dan kun je dat zien als een aanwijzing. Alles is natuurlijk tijdelijk, maar in dit geval is het waarschijnlijk dat het (veel) eerder voorbij is dan je hoopt of verwacht. Storend? Niet als je de bui van tevoren ziet aankomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus doe er vooral je voordeel mee! Soms zie je pas achteraf dat de verandering van de situatie zelf het voordeel was.

Opruimen op alle vlakken

Wat je juist prima kan doen tijdens een Mercurius retrograde: opruimen, op alle vlakken. Schoon schip maken, of het nu gaat om emoties, spullen of relaties/vriendschappen. Je administratie op orde maken. Je kledingkast uitmesten. Uitspreken wat je al te lang voor je hebt gehouden. Terugblikken op de afgelopen tijd. Even stilstaan bij en genieten van waar je op dit moment bent.

Ik gebruik al jaren de astrologische agenda om de retrograde periodes bij te houden. Noteer alvast voor volgend jaar de periodes waarin je het even wat rustiger aan mag doen:

  • 14-01-2022 t/m 04-02-2022
  • 10-05-2022 t/m 03-06-2022
  • 10-09-2022 t/m 02-10-2022
  • 29-12-2022 t/m 18-01-2023

Leave a Reply