Verbazende feiten over groente en fruit

Wil je iets shockerends horen over knoflook en broccoli? En wil je weten welke groenten je beter kunt koken en welke niet? Welke appels het gezondst zijn? Lees dan vooral verder. De informatie komt uit het boek Supergroente & Powerfruit, geschreven door Jo Robinson.

Laat je knoflook 10 minuten liggen

We weten allemaal dat knoflook heel erg gezond is. Het versterkt je weerstand, is nr. 1 als het gaat om het voorkomen van kankercellen en heeft een sterke antibacteriële werking. Maar wat weinig mensen weten, is dat je de knoflook ná het persen 10 minuten moet laten liggen voordat je het verwarmt! Er komen bij het persen, snijden of hakken twee stoffen vrij die tijd nodig hebben om zich aan elkaar te binden. Anders gaan alle gezonde effecten verloren en is de knoflook niets anders dan een smaakmaker. Zonde toch!?

Koken is soms beter, soms niet

Je groenten wel of niet koken? De aanhangers van raw food zweren bij ongekookt voedsel. De Chinese Traditionele Medicijnkunde en de Ayurvedische leer zijn juist voorstanders van het koken van groenten omdat ze dan beter opgenomen worden. Wat is waar?

Wortels moet je bijvoorbeeld even koken om hun gezonde stoffen vrij te maken. Kook ze het liefst ongesneden want dan behouden ze veel meer van hun smaak.

Tomaten

Rauwe tomaten zijn gezond, maar gekookt nog veel gezonder. Het beste is om ze 30 minuten te laten pruttelen. Geconserveerde tomaten, vooral in puree, schijnen nog gezonder te zijn dan verse! Nadeel van blik is dat het soms ongewenste stoffen afgeeft aan het product. Een glazen pot of kartonnen verpakking heeft de voorkeur. Verse tomaten moet je niet in de koelkast bewaren, dan blijven ze op smaak. En: hoe kleiner de tomaat, hoe gezonder en smakelijker. Dat geldt ook voor bessen.

Bessen

Geloof het of niet, gare blauwe bessen bevatten meer antioxidanten dan rauwe, en voor ingevroren bessen geldt dat ook. Dit geldt voor veel bessensoorten. Zelfs blikbessen zijn beter dan verse als je tenminste ook het sap consumeert. Gedroogde bessen zijn niet bijzonder gezond met uitzondering van cranberries. En wist je dat blauwe bessen het verouderingsproces van de hersenen niet alleen tegengaan, maar zelfs omkeren? Moet je er wel dagelijks een handjevol van eten.

Aardappels

Zoete aardappel (geen familie van de gewone aardappel) kun je het best stomen, poffen of bakken, want dat verhoogt de antioxiderende werking; koken juist niet. De schil is supergezond mits biologisch. Gewone aardappels bevatten naast vitamine B2 en B3 en foliumzuur ook vitamine C, vooral in de schil, maar ze staan elk jaar hoog op lijst van meest vervuilde voedingsmiddelen. Schillen helpt gedeeltelijk, maar kost je de helft van de voedingsstoffen. Interessant weetje: in aardappels zit veel zetmeel, wat je bloedsuikerspiegel snel doet stijgen. Dit ga je tegen door ze met wat gezond vet te eten (kokosolie, olijfolie of vette vis), ze 24 uur in de koelkast te leggen na het koken of ze op smaak te brengen met azijn.

Appels

Appels zijn minder gezond dan je misschien denkt. Ze staan al jaren bovenaan de lijst van zeer vervuild fruit, dus koop ze het liefst biologsich. Schillen helpt maar voor 70%. Bovendien zit 50% van de voedingsstoffen, net zoals bij bijna alle groente- en fruitsoorten, in de schil en vlak daaronder! De gezondste appels zijn de braeburn, gala, granny smith en red delicious. Voor fruit geldt: hoe donkerder, roder of feller de kleur, hoe gezonder (m.u.v. de granny). De minst gezonde appels zijn de golden delicious en de elstar. In de groentela zijn je appels tien keer langer houdbaar dan op de fruitschaal

Sinaasappels

Bij sinaasappels (en citroenen) zit de hoogste concentratie voedingsstoffen in de witte schil die we meestal weggooien. In tegenstelling tot wat ik dacht, stijgt je bloedsuikerspiegel niet van verse sinaasappelsap, ondanks de suikers. Nog een verrassing: sinaasappelsap uit concentraat bevat meer voedingsstoffen dan wanneer het niet geconcentreerd is geweest. Vers geperst is altijd het beste. Navelsinsaasappels zijn het gezondst, Valencia- en bloedsinaasappels voor de pers.

Broccoli

Broccoli, bij ons allen bekend als super food, is alleen gezond als het echt vers is: tot 24 uur na de pluk. In de supermarkt is hij waarschijnlijk al 80 % van zijn gezonde stoffen kwijt! Rauwe broccoli eten is twintig keer zo gezond als koken, waarbij de helft van de waardevolle bestanddelen in het water belandt. Bij bakken in hete olie blijft er nog minder van over. Hoogstens 4 minuten stomen is beste manier om broccoli te bereiden. Ook boerenkool is vele malen gezonder als je het rauw door je smoothie doet. Anders is stomen ook de betere optie. Geldt overigens voor bijna alle groenten.

Ontdooi je bevroren fruit in de magnetron

Tot slot nog een feit dat ik niet zag aankomen: bevroren fruit kun je het beste ontdooien in de magnetron! Je zou denken dat dit de structuur aantast, maar deze blijft juist intact omdat snel ontdooien voorkomt dat de verkeerde enzymen aan het werk gaan. Wil je zelf fruit invriezen? Bestrooi het dan eerst met gewone of poedersuiker, gemalen vitamine C, pectinepoeder of een combinatie daarvan; dit vertraagt de oxidatie.

En nog een laatste tip van mij als toetje: was je handen na het snijden van knoflook, ui of vis met een ijzerzeepje, dan ben je echt meteen af van alle geurtjes op je handen. Eet smakelijk, en gezond!

Leave a Reply